Wednesday 30 October 2013

~ Taddaa!..Best Punya Sup Ekor. ~



~Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang~



Alhamdulillah..da mkn tengahari dah.. Hari ni menu utamanya Sup Ekor Lembu.. Favourite en.suami.. Kalau g kedai memang suka la order Sup Ekor.. Cuma kadang2 habis dan x semua kedai jual..
Harga pun boleh tahan jugak. Al-maklum la seekor lembu, ekornya satu je.. hihi..
Asalnya nk beli kaki lembu..nk sedut lemak kat tulang tu..tp sebab g pasar lambat, banyak kedai da tutup.. yang banyak buka lagi, bahagian kambing punya.. Nak buat sup kambing, bau dia kuat ckit. Trus x jadi.. Kebetulan pusing-pusing, ad jual ekor lembu. Husband apa lagi, trus tanya nk ke x… beli la dalam setengah kilo. Harga sekilo rm27 ringgit.. untuk makan 2 orang setengah kilo cukup la..dapat la dalam 8 ketul, bercampur size kecik ngn besar. Selalu masak tumis dulu, tp kali ni nk try wt x tumis plak..ala-ala thai gitu..  main campak je… Alhamdulillah sodapp.. en.suami ckp lg sedap dari kedai.. emm gembira hati sang isteri kalau en.suami puji kn.. lebih-lebih lg kalau siap hirup kuah lg.. jom layan resepi kali ni: 


Sup Ekor

Bahan A:
500 gram ekor lembu
2 inc Halia (diketuk)
2 ulas bawang putih (diketuk)

Bahan B:
1 labu bawang besar (di belah empat)
1 ulas bawang putih (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
Sedikit lada hitam (ditumbuk hancur)
1 Sup Bunjut
Rempah 4 sekawan ( 1 kayu manis, 2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 2 buah pelaga)
1 sudu rempah sup
Garam dan gula secukup rasa

Bahan c:
2 biji tomato (dibelah)
1 biji limau nipis (ambik airnya)
1 sudu sos tiram

Cara-cara:
Rebus bahan A sehingga separuh empuk.
Dah separuh empuk, masukkan bahan B.
Da sebati dan dah masak, masukkan bahan c.
Biarkan mendidih seketika, boleh tutup api. Siap!
Boleh hidang dan tabur daun bawang, daun sup, cili api dan bawang goreng ..



notakakitangan: actually rempah sup tu saya pakai adabi punya.. 1st time masak sup guna benda tu. Bkn apa, masa pergi makan nasi ayam kat tempat feveret, nampak tukang masak dia bubuh rempah tu dalam masakan dia.. so sy try la jugak.. sedap, dia wt kuah nmpk lg pekat dan keruh. Rasanya pun sedap, x mengecewakan..cili api boleh bubuh masa masak bg lagi kick pedasnye.. tp sebab ank teruna suka makan sup, kena la buat x pedas. So, bila nak hidang baru masukkan cili api.. Alhamdulillah.. 


Rempah Sup Adabi

~Sekian~


No comments:

Post a Comment