Monday 7 October 2013

Ikan Cencaru Bakar Sumbat Belacan

~Dengan nama Allah yg maha pengasih lagi maha penyayang~



Straight to the point.Menu ni simple je tp sodap… ni kalau balik umah bonda, menu wajib la jugak nie.. mkn panas-panas, fuhh menambah-nambah nasi nnt.. Meh layan cara-cara nak buat..

Bahan-bahan sangat la simple:
2 ekor ikan cencaru
4 biji cili api (sape suka pedas bleh bubuh lagi bnyk)
Belacan dalam 3 inci (saya guna sekotak belacan yang pling kecik tu, yg 50 sen skotak tu..)
6 sudu gula (lagi manis lagi sedap-terpulang pada citarasa masing-masing)
1 sudu garam 


Cara-cara:

  1. Siang ikan bersih-bersih..kemudian belah isi ikan mcm dalam gambar ni..(nk belah dari arah perut ikan pun boleh) ni untuk letak belacan nanti.
  2. Kemudian tumbuk cili api, belacan, gula dan garam..agak2 da berair, da basah tu..sumbat dalam ikan tadi.. kalau ada lebih boleh sapu2 kat luar ikan skali..perap sekejap..tp klu lagi lama perap lg sedap.
  3. Bakar sampai masak. saya xde tmpt bakar arang ni, sy guna oven je. So, utk mengelakkan air belacan tu meleleh dalam oven, saya bungkus guna aluminium foil..suhu 180 darjah celcius, 20 minit.. jgn bakar garing sgt, nnt ikan x juicy sgt..basah2 lg sedap..



Tu je resepi simple kesukaan saya.. rasa masam manis belacan tu mmg menyelerakan… ikan lain pun bleh jugak tp sy suka guna ikan cencaru..best!best!

 

No comments:

Post a Comment