~Dengan Nama Allah
yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang~
Alhamdulillah.. bru siap lunch..
Hari ni lunch dengan nasi air je. Nasi air ni macam bubur nasi la jugak.. kt Kelantan
org panggil nasi air..Nasi + Sup..hihi. Kalau pergi pasar malam ke, ade la
orang jual nasi air skali dengan mee, bihun dan kuey tiaw celup.. Hari ni masak
nasi air versi adik saya Amna Afiqah.. Versi dia ni ala-ala nasi ayam bonda
saya..nyam!nyam!..
Cara-caranya:
~Part 1: Buat Sup dulu
¼ bahagian ayam (saya guna
bahagian dada)
2 ulas Bawang Putih
Halia
Rebus ayam bersama halia dan
bawang putih. Apabla da masak, ambil ayam tu gaul dgn kicap manis dan perap.
~Part 2: Masak nasi
Bahan untuk Nasi (3 orang makan):
1 cawan beras
1 inci halia (di mayang)
2 ulang bawang putih (dimayang)
1 kiub pati ayam
Masak nasi bersama halia dan
bawang putih. Apabila nasi dah kembang, lenyek-lenyek ckit bagi hancur. Kemudian
masukkan sup ayam tadi bersama kiub pati ayam dan masaklah sampai jadi bubur.(
Tinggal sedikit sup lebih kurang 1 senduk kecik utk buat sambal kicap)
~Part 3: Goreng ayam dan Ikan
bilis
Ayam yg diperap tadi boleh la di goreng
sampai garing. Kemudian carik-carik ayam goreng tu jd keping-kepingan
ayam..hehe
Goreng la jugak ikan bilis sampai
garing.
~Part 4: Sambal kicap
Sedikit kicap masin
Sedikit sup ayam yg direbus tadi
4 biji cili api (org kelantan panggil
cili burung)-terpulang pada tahap kepedasan yg diinginkn..
Cara dia senang je, campur kicap
dan sup. Hiris lada, campak la dalam kicap
n sup tu..Nk blend pun boleh..Da siap..
Semua da siap bleh la hidang…
Masuk bubur dalam mangkuk, tabur ayam, ikan bilis goreng, dan sambal kicap td. Tabur
skali daun sup dan bawang goreng. Sy x suka bwg goreng, so daun sup jelah sy
letak.. Dengan Bismillah boleh la mkn..=)
No comments:
Post a Comment