Friday 25 October 2013

~Jagung Rebusss~

~Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang~

Semalam beli jagung kt Econsave. RM 0.95 sen setongkol. So hari ni rebus jagung wat minum petang.Org ckp jagung sedap dan manis bila makan awal-awal slepas cabut dari pokok dia. Masa beli tu plak, sy perasan diorg cabut trus kulit-kulit jagung tu,amik isi je. Tp saya tak,saya bukak ckit chek isi dia then kalau elok trus ambil. Ada aunty tu tnya sy kenapa x buang je kulit tu terus. Hehe..Sy x suka..sbb klu blik rumah tak trus masak, nnt rasa jgung tu da sedikit kering.. Kulit tu wt dia lg thn lama dan lembab..





Macamana nk rebus jagung ye?? Nak rebus jagung pun ada cara ke..hehe..nampak mcm senang je kn..hehe.. memang senang pun tp kalau tak biasa rebus, tak reti jugak kn..hihi.. Ni cara mak saya selalu buat..

Cabut kulit jagung tu tp bukan semua..tinggal selapis dua yang cantik-cantik tu. Buang janggut-janggut jagung tu sekali..basuh bersih-bersih.

Kemudian rebus air dalam periuk, agk-agk biar tenggelam jagung tu. Da mendidih, boleh letak jagung tu. Masak dalam 7-10 minit. Dah Nampak nak masak tu letak garam sesudu (sesedap rasa). Nak manis boleh letak gula. Ada orang rebus jagung lama tp masa saya pergi Cameron Highland, tauke kat pasar tu ckp rebus kejap je…dalam 5 minit pun da ok. Kalau rebus lama-lama, nnt manis jagung tu hilang.



Da masak tu, boleh la cabut kulit dia, sapu marjerin kat jagung tu.. nnt bila mkn dia akn rasa berlemak-lemak dan wangi marjerin tu… Kdg-kdg saya ambil isi jagung tu buat Sweet Corn macam kt Daily Fresh tu.. Masa jagung tgh panas tu, masukkan secubit garam, sedikit marjerin dan sedikit susu. Kacau rata then ngap! Makan…hehe…



Jagung bakar pun sedap.. Pernah makan kt Cameron Highland dulu, dia bakar jagung tu ngn daun-daun skali..da siap bakar dia buang daun tu kemudian sapu marjerin.. sedapp..rasa manis jagung + masin marjerin + rasa smoky..

 

No comments:

Post a Comment