Monday 7 October 2013

Cheesy Mussels (Kupang Bercheesse)



 ~Dengan nama Alllah yang maha pengasih lagi maha penyayang~

Pergi beli barang kat kedai, ternampak la orang jual kupang..skilo rm4. Memang favourite ni,trus la beli skilo.. Kupang ni boleh masak macam-macam cara..selalu orang masak sambal.. tapi kali ni teringin nak makan kupang bercheese.. so kepala ni cuba la create kn resepi utk tekak ni..dan hasilnya x la menghampakan..kuikuikui.. 




Cara dia senang je..very THE simple..hehe
Bahan-bahan:
1 kg kupang
Sedikit sos spaghetti (terpulang pada citarasa masing-masing nk pakai brand ape or nk guna sos lain)
Mozarella Cheese

Cara-cara:
  1. Basuh kupang bersih-bersih. Kemudian, rebus kupang dengan sedikit garam. Rebus kejap je, agak-agak kupang da masak. Kalau lama sgt nnt x juicy da.
  2. Kemudian, bersihkan lagi skali kupang tu, ambil 1 je cengkerang kupang tu, lg sebelah buang..makesure da bersih sbb kdg2 lumpur ada lagi melekat kt cengkerang..
  3. Lpas tu, susun dalam dulang, letak sos spageti sikit atas kupang tu, kemudian tabur cheese.
  4. Bakar dalam avon dalam 180 darjah celcius – 15 minit..(agak-agak cheese da cair, da boleh angkat da…) 
 
Siap!! Boleh mkn..

Rasa msm sos spageti + cheese mmg sesuai…sodapp sgt.. anak & suami sukaa mkn ni..sampai habis dok mintak lagi..buat pun x susah sgt..=)


No comments:

Post a Comment