Friday 25 October 2013

~Siput Sedut Kelantan vs Siput Sedut Bandar~



~ Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang ~

Update blog lagi! Yeay!! Hehe.. Hari ini, lunch masak lemak cili api siput sedutt + kangkung goreng kicap (selalu msk goreng belacan tp tkut anak nak makan, x jd, tkut pedas). Siput ni beli kat Econsave, fresh lg..melekat2 kat plastic. Tapi sbb hidup lagi la jadi gel ink ptong ekor dia..minta tolong husband. Tima kasih en.suami..hihi

Actually, saya orang Kelantan. Dulu-dulu x jumpa siput spesies nie..Siput ni sy panggil siput bandar..haha..


 siput bandar..hehe..siput ni yg bnyk dijual kn..

Kat Kelantan siputnye rupa gini, sy panggil siput kampong, kehkehkeh…memandai je kn.

 ni rupa siput kampung yang belum di potong ekornya.. 

ni selepas ekor da kena potong..

Lain kn…kn..Masa belajar dulu, pelik kenapa siput kat UPM rupanya gini..boleh ke mkn nie.mcm siput pantai je..Pernah la try..kwn promote…trus Bwueekk..kenapa belendir..eee..trus x mkn da lpas tu. Tp sejak kawin, husband beli. Husband suruh try, pejam mata try la jugak..eh..sedap la plk, xde lendir pun.. Husband ckp yg berlendir tu sbb siput tu x segar, da mati…ooo..baru ‘mak cik’ tahu..hihi..trus skrg da suka mkn da..klu x, tggu balik Kelantan la baru mkn siput. Beli kt highway blkg umah.. da siap potong ekor lg..zmn kecik-kecik dulu g cari sdri kt sawah..bleh dpt 1 baldi besar haa..balik umah dok ramai2 potong ekor dia.. lagi satu, siput kampong ni kdg-kdg ada telur..masa kita mkn tu rasa telur dia.krup krapp..krup krapp...cm mkn keropok..hihi

Dan ada lg 1 siput mcm siput kampong  ni..nama dia ‘siput kecha’..yang ni lebih kurang je sama ngn siput kampong tp sebenarnya lain. Siput kecha ni dia lg besar, lepas tu lubang bulat dia tu bentuknya lain…dia lagi terbuka dan lebar. Rasa dia pun kurang manis.. saya x suka sgt..selalu mesti tolak tepi siput tu.. 

haa...tu siput kecha tu..yg warna coklat belang tu..yg saiz dia lg besar tuuu... mulut dia tu lg lebar, ekor dio lg pendek @ ketot.. ni ikut yg bonda saya ckp la kn...

Cara masak siput sedut?? Selalunya saya tgk orang masak lemak cili api.. bonda saya masak siput Kelantan tu pun msk lemak cili api..tp lg sedap sebab bonda masukkan daun kadok..dan kadang-kadang buh daun kesum..

 ni contoh dia..saya copy paste gmbr nie.. nnt sy blik kg sy post gmbr sdri punya..tggu musim siput ni dulu..haritu balik kg, xde org jual..bkn musim..

Untuk siput bandar ni ,saya masak lemak cili api biasa je.nk buat macm bonda pn, xtaw mana nk cari daun-daun kayu ni..kat kdai pun pyh nk jual..janji sodapp..hehe hari ni punya gulai sedapp sbb siput tu segar..bau dia tu pun da boleh tahu bau siput2 segar.. Alhamdulillah..Rezeki dari Allah.=)



Btw..ni resepi simple masak lemak siput ni...

Bhn-bhn:
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
3 biji cili padi @ cili burung*
3 inci kunyit hidup*
3 batang serai (di ketuk) 
 Santan pekat 250 ml
1 keping asam keping @ asam gelugor
Gula dan garam secukup rasa..

Cara-cara:
Blend bahan-bahan yang bertanda * bersama sedikit air.
Masukkan ke dalam periuk bersama siput sedut, serai dan sedikit air (agk-agk separuh dari siput sedut).. Da mendidih, masukkan santan, asam gelugor, garam dan gula..agk-agk da pekat dan dah masak, boleh tutup api..

petua bonda:kuah yg lagi pekat dan bersantan, lgsedap dan berlemak. Nak lg sedap dan wangi, masukkan daun kadok atau pun daun kesom.. 
p/s: nak basuh siput dgn bersih, boleh guna hampas kelapa..





~SEKIAN~


No comments:

Post a Comment