Monday 10 February 2014

~Resepi Panna Cotta Strawberi~

~Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang~
 
Beberapa hari lepas teringin nak makan desert Panna Cotta.Dah lama cousin suggest suh buat, dok ckp sedap. Daa lama jugak la simpan resepi sbb belum berkesempatan nk buat..Resepi xde la  susah pun. Simple je. Kebetulan nak cari gelatin halal tu x jumpa2 plk..Try Tanya kawan kot dia taw kt mana ad jual, dia bg dia punya gelatin halagel trus. Alhamdulillah. Rezeki. Terima kasih banyak-banyak..=)



So, Jom layan resepi.. Resepi ni saya  google-google kt internet dan kebanyakan resepi lebih kurang sama je.. So sy copy paste je resepi Kak Ita Masam Manis ni..

STRAWBERRIES PANNA COTTA
resipi olahan :Kak Azlita @ MasamManis
resipi asal :
Gert@KitchenSnippets

Bahan-bahan:
7 gm gelatin
3 camca besar air
2 1/2 cwn strawberries fresh milk
1/4 cawan gula halus
1 camca teh esen strawbery - klu tak de tak apa
6 biji strawbery - dipotong dadu
6 biji strawbery - dikisar untuk purinyer


Sedikit jelly konyaku segera - buat ikut cara pada peket jelly konyaku cuma lebihkan sedikit air supaya mendapat tekstur yg lembut.

Cara-cara:
Bancuh gelatin bersama air hingga larut
Masak susu segar bersama gula sehingga timbul buih2 kecil
Angkat susu dari api dan masukkan esen strawbery serta larutan gelatin.
Tunggu sehingga sejuk sedikit dan tuang 1/2 dalam gelas lutsinar.
Masukkan dlm pet ais selama 4 jam.
Letakkan kiub strawbery dan jelly konyaku, dan tuang semula baki susu dan simpan dalam peti sejuk semalaman
Bila telah keras letakkan puri strawbery diatasnyer. Makan sejuk2 memang best!


Notakaki: Resepi kak Ita ni dia buat layer dgn jelly tp saya juz buat panna cotta biasa je, xde layer…so sy x pakai jelly tu..utk puri strawberi tu, saya buat ala-ala jem, nak bagi rasa msm manis ckit… juz masak strawberries dgn air dan sedikit gula sampai pekat then perah jus lemon ckit..nk senang guna jem strawberi kt Cameron Highland tu..hihi..
Selamat Mencuba!


 

No comments:

Post a Comment