Tuesday 11 February 2014

~Resepi Kek Lobak @ Carrot Cake~

~Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang~
 

Anak teruna bangun tido cakap nak makan kek..Ajk buat kek.. Pkir nak buat kek ape, teringat ada carrot dalam peti ais tu..trus plan nk buat carrot cake.. Semua bahan ada cuma untuk topping je xde.. Suruh en.husband belikan bila balik kerja nnt..So, untuk resepi ni saya ikut Che Mat Gebu punya resepi..Mohon copy paste ye tuan empunya resepi..hehe

Carrot cake sy yg x bertopping..sian die..hihi

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega tanpa garam
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
  5. UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.
Okey itu copy paste dari resepi Che Mat..Saya follow je resepi tu Cuma tang gula, sy guna gula kastor.., walnut saya ganti dengan hazel nut dan untuk serbuk kayu manis, saya hanya masukkan ½ sudu je..sbb sy x suka sgt rasa kayu manis yg kuat tu..letak ½ sudu tu pun saya rasa da agk terasa..hihi..terpulang la pada selera masing-masing ye..hihi..
Dan utk topping, isk..isk..kedai kek tutup…xdpt nk beli cream cheese..sian plk nak suruh suami msuk hypermart g beli..so decide mkn kek kosong jela..tu pun da sedap da pun..kejap je da separuh..mmg sedap resepi ni..husband pun ckp sedap (sbb dulu pernah wt tp x moist sgt)…yg ni mmg moist dan lembut…
Alhamdulillah.. 
masuk la dlm blog sdri spy next time nk buat, senang..da save dlm nie..hihi.. Sapa nak try boleh try..x rugi, mmg sedap! 


No comments:

Post a Comment